Tips voor de nieuwe huisgenoot (kat)

Algemene informatie

Gefeliciteerd! U heeft net een kat gereserveerd of neemt hem/haar mee naar zijn/haar nieuwe thuis. Wij zetten alles wat wij weten nog even op een rijtje, zodat u dit thuis rustig nog eens kunt lezen. Onderaan deze pagina staan onze voorwaarden vermeld. 

Thuis

Allereerst moet u begrijpen dat een asiel erg eng is voor een kat; een onrustige omgeving met veel lotgenoten, en maak je eens een vriendje of vriendinnetje, dan is er het gevaar dat een van jullie sneller een thuis vindt. Genoeg redenen dus voor katten om zich niet als zichzelf te gedragen. De meest schuwe kat kan bij u thuis een enorme knuffelbeer worden, maar de eens zo dominante kat kan thuis veel minder gericht zijn op uw aandacht. Hoe een kat zich bij u zal gaan gedragen, kunnen wij natuurlijk nooit met 100% zekerheid zeggen. Dit is zeker het geval bij vondelingen. 

Over het algemeen kunnen wij wel zeggen dat uw nieuwe huisgenoot tijd nodig heeft om te wennen; kennen we niet allemaal een soortgelijk gevoel? Verwacht dus ook niet dat hij of zij gelijk bij u op schoot kruipt. Het is handig uw kat de eerste maand in een relatief klein deel van het huis te houden (alleen de huiskamer bijvoorbeeld). Na een maand kunt u de ruimte vergroten; pak de slaapkamer(s) er bijvoorbeeld bij. Wij adviseren een maand, omdat uw kat de tijd nodig heeft de kattenbak en het water blindelings te kunnen vinden. Het is vanzelfsprekend dat een schuwe(re) kat langer de tijd heeft aan u en de nieuwe omgeving te wennen. Hier leest u speciale tips voor schuwe katten/kittens. 

Uw kat en andere dieren

Van katten die door hun eigenaar gebracht worden, weten wij vaak wel of ze goed met andere katten, honden en kinderen overweg kunnen. Van vondelingen is dit veel lastiger te zeggen. Kittens die binnengebracht worden in het asiel komen eerst een tijdje in een opvanggezin waar ze in aanraking komen met vreemde mensen, katten, honden of kinderen. 

Wanneer u thuis al een kat heeft, en er nog een uit het asiel wil aanschaffen, kunt u het beste de nieuwe kat eerst laten wennen in een aparte kamer. De katten kunnen elkaar ruiken onder de deur door en langzaam wennen aan elkaars aanwezigheid. Na een tijdje kunt u de deur voorzichtig openzetten. Let u er wel op dat de buitendeuren en ramen dicht zijn. De deur naar de slaapkamer laat u open, in geval de nieuwe kat terug wil naar de eigen ruimte. Natuurlijk zal er in eerste instantie van beide kanten ietwat geblaas zijn, dat is niet meer dan logisch. Het is voor uw eigen kat immers een indringer. Toch is het heel bijzonder een band te zien ontstaan tussen twee, of meer, katten. Let wel: als de katten na drie weken nog net zo vechten met elkaar als op de eerste dag, wordt het nooit wat tussen ze. Als u na een dag of 3 enige verbetering ziet welke iedere dag meer en meer aanwezig is, kan er een goede band ontstaan tussen uw katten. 

Natuurlijk kunnen wij enkele tips geven waarmee u ervoor kunt zorgen dat uw katten elkaar associëren met positieve gevoelens:

  • Samen spelen, met bijvoorbeeld een katten-speelstokje met veertjes
  • Samen te eten geven, wel in aparte bakjes en met enige afstand van elkaar. Geef ze ook eens beide een aai wanneer zij aan het eten zijn ;)
  • Kattenkruid of Valeriaan op bepaalde plekken strooien of smeren kan de stemming ook verbeteren, hier worden katten namelijk rustig(er) van. 

Heeft u een hond en wilt u nog een kat aanschaffen? Dan adviseren wij deze in het begin niet samen alleen te laten. Katten en honden spreken een andere taal. Wanneer honden bijvoorbeeld op hun rug gaan liggen, geven zij zich over aan de ander. Bij katten betekent op de rug liggen echter een uitdaging. Wanneer de hond dus op de rug gaat liggen om zich over te geven aan de kat, kan de kat hierop reageren door op de hond te duiken, waar de hond weer van kan schrikken en een knauwtje kan geven. Of ze elkaar goed zullen gaan accepteren, hangt af van hun socialisatie. Wanneer ze als pup of kitten gewend zijn aan katten of honden zal dit makkelijker gaan.

Uw kat en kinderen

Kinderen zijn vaak gek op katten. Toch worden er met enige regelmaat katten naar het asiel gebracht, omdat zij het kind hebben aangevallen. Naar onze mening is het een gevalletje miscommunicatie tussen kat en mens. Katten en kinderen – met name kleine kinderen – spreken een andere taal; ze willen de zachte kat stevig knuffelen of eventjes aan die leuke zwiepende staart trekken. Een zwiepende staart is voor een kat echter een manier te laten zien dat hij of zij het niet leuk vindt. Ook kunnen kinderen de kat geïnteresseerd aanstaren, waardoor de kat zich erg bedreigd zal voelen. Juist omdat (kleine) kinderen niet herkennen wanneer de kat het genoeg vindt, raden wij aan kind en kat liever niet alleen te laten. 

Zeker wanneer uw nieuwe huisgenoot net thuis is, moet hij of zij zich op zijn of haar gemak kunnen voelen. Het is immers behoorlijke veel stress voor een kat. Kinderen willen natuurlijk gelijk laten zien hoe lief zij hem of haar vinden, wat heel begrijpelijk is. Toch moeten kinderen eventjes geduld hebben wanneer uw nieuwe aanwinst het huis verkent. 

Voeding

Om de overgang van het asiel naar uw huis zo gemakkelijk mogelijk te maken, adviseren wij zoveel mogelijk hetzelfde te doen als dat uw kat het op het asiel gewend is – een nieuw thuis brengt voor uw kat namelijk veel stress mee, wat kan leiden tot diarree. Dit betekent dus onder andere dezelfde voeding geven als dat wij doen. Wij voeren tweemaal daags brokjes. Blikvoer vinden katten erg lekker, maar laat dit liever nog even een week of 2 achterwege. Bovendien zitten er minder voedingsstoffen in. Hierdoor moet je er meer van geven, wat in het gebruik duurder is dan brokjes.

Kittens

Voor kittens ligt het voeren ietwat gevoeliger. Ten eerste moet een kitten 4/5 keer per dag een kleine hoeveelheid eten. Het soort voer van is belang. Geef altijd de eerste periode het voer dat het kitten gewend is vanuit het asiel en eventueel daarna voer dat speciaal voor kittens bestemd is, zowel droge brokjes als blik; geef liefst zo min mogelijk blik. Blikvoer werkt erg laxerend, waardoor uw kitten aan de diarree kan raken en kan uitdrogen. U moet speciaal kittenvoer blijven geven tot uw kitten gecastreerd of gesteriliseerd is. Dan kunt u overstappen op volwassen voer.

Speciaal dieet

Er zijn natuurlijk ook katten die een speciaal dieet hebben, bijvoorbeeld een nierdieet of blaasdieet. Uw kat heeft dan bepaalde voeding nodig die niet bij de dierenwinkel te verkrijgen is, maar bij de dierenarts gekocht kan worden. Het is ietwat duurder dan reguliere voeding, maar door de hoge concentratie hoeft u er minder van te gebruiken. Het is van zeer groot belang dat u nooit zonder overleg met uw dierenarts iets anders voert, uw kat heeft dit dieet echt nodig. 

Vlooien

Alle katten die bij het asiel binnenkomen worden behandeld met een anti-vlo-middel. Uw kat is dus vlo-vrij als hij/zij met u mee naar huis komt. Het middel dat het asiel gebruikt is een maand werkzaam. Het is raadzaam om de kat regelmatig te ontvlooien. Wij raden de vlooienbandjes en –sprays met de stof Diazinon ten zeerste af. Deze stof is gevaarlijk voor uw kat. Vlooienbandjes raden wij sowieso af, een dergelijk bandje werkt onvoldoende om uw kat vlo-vrij te houden en uw kat kan zich er ernstig aan verwonden. Wij adviseren het gebruik van een pipet of eventueel injectie bij de dierenarts. Ook zijn er veel misverstanden over kittens en vlooienbandjes. Kittens mogen absoluut geen vlooienband om, wat er elders ook wordt beweerd! 

De kattenbak

Wij raden aan één kattenbak meer aan te schaffen dan het aantal katten dat u heeft. Dus met slechts één kat raden wij twee kattenbakken aan. Het is verstandig deze bakken op verschillende – goed te bereiken – plaatsen in het huis neer te zetten en de kap eraf te halen. Deze kap houdt nare geurtjes binnen – voor ons misschien fijn, voor uw kat(ten) allesbehalve. Uw zindelijke kat zal dan andere plaatsen zoeken om zijn/haar behoeften te doen. Om de geurtjes tot het minimum te beperken kunt u iedere dag de bak schoon scheppen en twee á drie keer per week de gehele bak leeghalen. Uw kat zal met plezier op de bak gaan! Heeft u een huis met meerdere verdiepingen, dan is het verstandig op elke verdieping een kattenbak te plaatsen. 

Mocht uw kat toch een ongelukje krijgen buiten de bak, maak dit dan nooit met chloor schoon. Gebruik liever groene zeep of soda, dit haalt de ammoniakgeur beter weg. Wat absoluut en ten zeerste (!) wordt afgeraden is de kat met zijn/haar neusje door de poep of urine te vegen. Uw kat begrijpt hier niets van en zal u minder vertrouwen dan voorheen. 

Blijft uw kat onzindelijk? Dan kan er iets aan de hand zijn. U kunt contact opnemen met het dierenasiel, zij kunnen u adviseren. Er kan ook besproken worden of uw kat naar de dierenarts zal moeten. U kunt ook altijd advies vragen aan onze dierenarts, deze is telefonisch te bereiken op nr.: (030) 603 87 00. 

Steriliseren of castreren

De sterilisatie of castratie van uw kat voorkomt voortplanting. Wanneer u een kat uit het asiel haalt, zit een sterilisatie of castratie bij de prijs inbegrepen. Het is belangrijk dat u uw kater of poes niet naar buiten laat voor hij of zij geholpen is. Katers en poezen kunnen worden geholpen wanneer zij ongeveer 6 maanden oud zijn. Een sterilisatie of castratie kan, wanneer u hier niet extra voor wilt betalen, uitsluitend uitgevoerd worden bij het dierenasiel zelf. U kunt het asiel bellen voor een afspraak. 

Naar buiten of niet?

Van vondelingen is niet bekend of ze graag naar buiten willen, of dit simpelweg niet gewend zijn. In principe plaatsen we katten die erg graag naar buiten willen, nooit in een flat. Tenzij ze erg oud of schuw zijn (zie hiervoor de folder Schuwe kitten). 

Het kan voorkomen dat een net geplaatste kat wegloopt van huis. Vaak is hij of zij dan té snel naar buiten gelaten of ontsnapt. Wanneer u uw kat té snel naar buiten laat, heeft hij of zij nog geen dusdanige band met u om terug te komen. Wij adviseren zelf een termijn van twee maanden binnenhouden, of in ieder geval tot hij of zij goed gewend is aan zijn of haar nieuwe huis ( nadat hij of zij gesteriliseerd of gecastreerd is natuurlijk). Laat hem of haar vervolgens naar buiten voordat hij of zij heeft gegeten. Uw kat zal ten eerste dichter in de buurt blijven én terug komen wanneer hij of zij weer trek krijgt. Zorg er ook voor dat u thuis bent wanneer uw kat de eerste paar keer naar buiten mag, zodat u hem of haar weer naar binnen kan laten en kan opvangen. 

Katten zijn meesters in het ontsnappen. Wij houden als vuistregel aan dat wanneer het kopje er doorheen kan, het lijfje ook wel past. 

Ontwormen en enten

Katten die binnenkomen in het asiel worden altijd ontwormd tegen de spoelworm en de lintworm. Vanaf de eerste ontworming moet deze behandeling iedere zoveel tijd herhaald worden. De eerste herhaalbehandeling is wanneer een kitten 12 weken jong is. Daarna moet de ontworming iedere twee maanden herhaald worden tot hij of zij zes maanden is. Vanaf dat moment moet de behandeling ieder kwartaal worden herhaald. 

In het asiel worden kittens en katten gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Ongeveer drie weken na de eerste enting moeten de kittens een tweede enting krijgen, dan is het boost-effect namelijk het grootst en hebben zij hier het meeste voordeel van. Deze enting zit bij de prijs inbegrepen.

  • Algemene informatie
  • Adres
    Koningsweg 141
    3585LA Utrecht

    Postadres:
    Postbus 14140
    3508 SE Utrecht
    Openingstijden
    Werkdagen van 10:30 tot
    13:00 en van 14:00 tot 15:30
    Zaterdag van 10:30 tot 13:00
    Zondag gesloten

    tel: 030 2514542 (norm. tarief)
    of stuur ons een email