Veel gestelde vragen

Onder vindt u een aantal van de meest gestelde vragen. Als uw vraag er niet bij staat, kunt u contact opnemen.

Ik zoek een stageplek voor mijn opleiding. Kan ik bij het asiel terecht?
Het asiel heeft stagemogelijkheden voor leerlingen die een diergerichte opleiding volgen op MBO niveau 3 en 4 of HBO niveau. Hiervoor kan men zich aanmelden via de mail of even telefonisch contact opnemen. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus er kan niet gegarandeerd worden dat er plek is in de gewenste periode.

Men moet voor stage een leeftijd hebben van 17 jaar of ouder.

Op het asiel is helaas geen mogelijkheid voor maatschappelijke stage of snuffelstage. Het asiel heeft gewoonweg niet de personele capaciteit voor de intensieve begeleiding hiervan.

Hoe kan ik mijn tuin afzetten voor mijn kat?

Afgezette tuin - uw kat veilig naar buiten

Afgezette tuin - uw kat veilig naar buiten 

De tuin afzetten geeft veel voordelen: de kat kan niet vermist of gewond raken, de buren hebben geen overlast van uw kat, u heeft geen last van andere katten, de vogels in de straat zijn veilig…. Een goed afgezette tuin geeft het beste van twee werelden voor u en uw dier. Naar buiten zoveel hij wil, en geen gevaren. Voor een blinde of dove kat is het zelfs noodzaak om of de tuin af te zetten of binnen te blijven - voor de eigen veiligheid. 

Wat is een kat-proof afgezette tuin?

Hoe makkelijk of moeilijk het is de tuin helemaal af te zetten hangt af van de inrichting. Veel stadstuintjes zijn prima geschikt om af te zetten!

Houdt u er rekening mee dat een gezonde jonge kat makkelijk tot 2 meter hoog kan springen, als hij dat wil. Daarnaast kan hij door een klein gaatje in de heg. Een goed afgezette tuin heeft dus in principe een hoge schutting (zonder horizontale planken) of een heel dichte heg. Boven kan natuurlijk de tuin helemaal overdekt worden met gaas (een katten ren dus) maar dit hoeft niet. Door op de schutting/ heg schuin een stuk gaas te spannen in een hoek van 45 of 90 graden zoals op de foto, is de tuin al afgesloten! Een kattenlichaam is namelijk niet in staat om schuin achteruit omhoog te klimmen of over het net heen te zwaaien. 

Andere manieren?

Er zijn ook andere systemen om een tuin af te zetten, zodat een kat niet bovenop de schutting kan komen en van daaruit verder kan komen, bijvoorbeeld door rollende balken op de schutting te bevestigen. Voor veel katten werken deze oplossingen prima maar niet voor alle. 

Hoe stevig en hoe hermetisch de afsluiting moet zijn hangt ook een beetje van de kat af en hoe graag hij of zij verder weg wil. Over het algemeen is de afzetting met schuin net meer dan genoeg. 

Vanzelfsprekend zijn wij vanuit dierenwelzijn oogpunt geen voorstander van schrikdraad of scherpe tuinafzettingssystemen.

Kat aan een touwtje?

Tot slot nog iets over de kat aan de lijn. Hoe schattig en handig dit er ook uit ziet op social media, voor verreweg de meeste katten is dit geen oplossing

Katten hebben een hekel aan het gevoel van een tuigje en raken verstrikt of in paniek van de lijn. Bovendien willen katten juist buiten hun eigen gang kunnen gaan. De enige manier waarop een kat aan de lijn uitlaten wel goed zou kunnen gaan is als én de kat dit van kitten af aan gewend is én als hij van nature heel gericht is op mensen. Wilt u in de toekomst uw kat uitlaten aan de lijn, kies dan een mensgericht kitten en oefen het aan de lijn lopen dagelijks!

Meer informatie?

Er zijn volop bedrijven die gespecialiseerd zijn in afzet systemen voor de tuin, dus kijkt u op internet voor meer informatie. Bijvoorbeeld:

https://nl.protectapet.com/kattennet-omheining-afrastering-schutting/

https://www.buitenlevengevoel.nl/tuinbeveiliging-voor-katten/

Ik zou graag zo nu en dan eens willen wandelen met een asielhond. Kan dit?
Het wandelen met de asielhonden wordt gedaan door de vaste medewerkers of vrijwilligers die al geruime tijd met de honden werken. Deze mensen kennen de honden goed en andersom. Wij vinden het niet verantwoord om een hond voor een wandeling mee te geven aan iemand die de hond niet kent. Tevens zit er een beperking op onze vergunning voor het aantal honden dat buiten het terrein mag worden uitgelaten.
Ik zou wel vrijwilligerswerk in het asiel willen doen. Is dit mogelijk en wat houdt dit in?
Men is bij het asiel altijd blij met nieuwe, enthousiaste vrijwilligers. Zonder hen zou het asiel niet kunnen bestaan. Het is dankbaar werk, dat zowel door het team als door de dieren wordt gewaardeerd.

Voor het opgeven als vrijwilliger heeft het asiel 3 wensen:

  • Men moet 17 jaar of ouder zijn
  • Men vraagt minimaal één dagdeel per week aanwezig te zijn, d.w.z. een ochtend of middag.
  • Men vraagt of het voor een periode van 3 maanden of langer zal zijn. Er wordt vanuit het asiel natuurlijk tijd en energie gestoken in het inwerkproces, en het zou jammer zijn wanneer dit vroegtijdig wordt stopgezet.

Omdat in het asiel een groot aantal dieren verblijft, is hygiëne erg belangrijk. De werkzaamheden bestaan dan ook voor een groot gedeelte uit het schoonmaken van de verblijven. Men moet hier dan ook de fysieke conditie voor hebben. Uiteraard is socialisatie van de dieren ook een belangrijke factor, en men zal hier ook zijn steentje aan kunnen bijdragen.

Het is de bedoeling dat men als vrijwilliger, na de inwerktijd, geheel zelfstandig aan de slag gaat. Voor mensen die intensief begeleid zullen moeten worden, is bij ons helaas geen mogelijkheid voor vrijwilligerswerk. Hiervoor ontbreekt het simpelweg aan mankracht.

De werktijden zijn ’s ochtends van 08.30 – 13.00 uur en ’s middags van 13.30 – 17.00 uur.

Uiteraard zijn we ook blij met vrijwilligers voor de weekenden. Het asiel is immers altijd bemand.

Ik heb een dier op de site gezien waarin ik geïnteresseerd ben. Wat kan ik het beste doen?
U kunt een bezoek brengen aan het asiel en uw interesse aangeven. Men zal daar samen met u kijken naar uw situatie en indien uw woon- en leefomstandigheden geschikt zijn voor het specifieke dier, kunt u kennismaken met de hond of kat van uw keuze.

Voor een kat kunt u zonder afspraak langskomen. Voor een hond neemt u eerst contact met ons op via info@dierenasielutrecht.nl of bel naar 030 - 251 45 42.

Het is niet mogelijk om van te voren via de mail of telefoon het dier te reserveren. Een dier kan pas gereserveerd worden na een bezoek aan het asiel en nadat duidelijk is geworden dat het dier bij u past. Wel kunt u, voordat u komt, even telefonisch contact opnemen om te horen of een dier nog vrij is. Dit zou u een rit kunnen besparen.

Realiseert u zich echter, dat op het asiel duidelijk zal worden of een dier voor u geschikt is. Wanneer u van ver komt, accepteert u het risico dat u de rit misschien zonder resultaat zult maken.

Ik ben geïnteresseerd in een dier, maar er staat “gereserveerd” op de site bij de naam. Wat betekent dit?
In sommige gevallen is er zoveel belangstelling voor een dier, dat het dier niet meer beschikbaar is. Er hebben zich op het asiel al meerdere mensen gemeld die in aanmerking komen als nieuw baasje voor het dier.

Dit betekent dat men zich niet meer voor dit dier kan aanmelden als belangstellende. Het heeft dan ook geen zin om hierover telefonisch- of mailcontact op te nemen.

Wanneer alle gegadigden voor dit dier zich terugtrekken, zal de status “gereserveerd” weer verwijderd worden van de site. Dit betekent dat het dier dan weer vrij zal zijn voor herplaatsing.

Ik heb een dier gereserveerd dat nog niet geplaatst kan worden omdat het onder behandeling staat van de dierenarts. Hoe nu verder?
U heeft uw naam en telefoonnummer opgegeven aan de balie voor de reservering van het dier. Wanneer er nieuws over de gezondheidstoestand te melden is of het dier kan worden opgehaald, zult u door een van de medewerkers van het asiel worden gebeld.

Omdat niet dagelijks door de dierenarts naar het gereserveerde dier zal worden gekeken, heeft het geen zin om vaak te bellen om te horen hoe het met uw gereserveerde dier gaat. U zult door ons personeel geïnformeerd worden, wanneer nodig. U bent natuurlijk van harte welkom om op “ziekenbezoek” te komen bij het dier. Dit zal door het dier uiteraard op prijs gesteld worden.

  • Algemene informatie
  • Adres
    Koningsweg 141
    3585LA Utrecht

    Postadres:
    Postbus 14140
    3508 SE Utrecht
    Openingstijden
    Werkdagen van 10:30 tot
    13:00 en van 14:00 tot 15:30
    Zaterdag van 10:30 tot 13:00
    Zondag gesloten

    tel: 030 2514542 (norm. tarief)
    of stuur ons een email
  • Hond of Kat gevonden of vermist?
  • Dier gevonden:
    Huisdierenmeldpunt Utrecht:
    030-2513372 of 06-16957564
    Dierenambulance Utrecht: 06-54772700

    Dier vermist:
    Bel AMIVEDI: 088-0064646