Schuwe kittens en katten

We hebben regelmatig schuwe katten en kittens die een huisje zoeken. Lees hier of dat iets voor jou is en hoe je een schuwe kat of kitten leert dat mensen eigenlijk best leuk zijn!

Wat is een schuwe kat of kitten?

Schuwe katten en kittens zijn (nog) niet zo’n fan van mensen. Katten moeten aan alles wennen. Sommige katten hebben weinig of geen contact gehad met mensen als ze bij ons komen. Ze zijn in de natuur geboren en gewend om voor zichzelf te zorgen. En dat is vaak best pittig. Niet zo gek dus dat ze onze liefdevolle verzorging niet meteen vertrouwen.

Maar schuwheid hoeft niet permanent te zijn. Door stap voor stap te oefenen kan een schuwe kat zich enorm ontwikkelen.

Vooral in de zomer komen er schuwe kittens bij ons binnen. Deze kittens gaan eerst naar een opvanggezin. Onze ervaren vrijwilligers zorgen ervoor dat de kittens aan zoveel mogelijk dingen wennen. Kittens zijn nog jong en leren snel. Vaak is het daarna wel weer spannend voor ze als ze in een nieuwe omgeving komen. Dat is niet erg, maar houd er wel rekening mee en laat het kitten geleidelijk wennen.

Dit is waarom jij de perfecte kandidaat bent voor een schuwe kat:

  • Je hebt veel tijd en geduld en geeft de kat de tijd die hij of zij nodig heeft om te wennen.
  • Je houdt van een uitdaging.
  • Het maakt je niet uit of de kat een schootkat wordt.
  • Je hebt ervaring met katten en kattengedrag.
  • Je vindt het niet erg als de kat een keer naar je uithaalt of naar je blaast.
  • Je hebt een rustig huishouden.
  • Je hebt een huis met meerdere kamers.
  • Jouw sociale kat zoekt een speelkameraadje.

Dit kun je verwachten

Schuwe katten en kittens kunnen wegkruipen, blazen en soms zelfs spugen als ze mensen zien. Forceer het aanraken van de kat dan ook niet. De kat kan in paniek wegschieten (een kat in het nauw maakt rare sprongen is niet voor niets een uitdrukking..) of uithalen. En vergis je niet: zelfs kleine kittens kunnen zich enorm goed verdedigen. Die nagels zijn scherp!

Laat de kat stap voor stap wennen. Lees het stappenplan hieronder om je voor te bereiden. Verwacht niet dat je nieuwe kat of kitten met 5 dagen wel gewend is en helemaal om is. We kunnen niet voorspellen hoe lang het hele proces duurt. Het kan weken duren voordat de kat wat rustiger wordt en went aan de nieuwe omgeving. Een echte vertrouwensband opbouwen kan langer duren. Maar let vooral goed op de kleine dingen: als u goed kijkt, ziet u langzaamaan verbetering.

Een jonge schuwe kat plaatsen we het liefste bij een jonge sociale kat. Katten nemen gedrag van elkaar over. Zo leert de schuwe kat van de sociale kat en wordt hij of zij sneller een zelfverzekerde huistijger.

Van oorsprong schuwe katten kunnen snel in paniek raken en vluchten. Daarom plaatsen we deze katten altijd als binnenkat. Buiten is te spannend.

De voorbereiding

Zorg dat je een kleine ruimte hebt waar je de kat kan laten wennen. Bijvoorbeeld een logeerkamer of werkkamer. Houd alle ramen en deuren goed dicht. Haal mogelijke gevaren weg, zoals kabels, elastiekjes en dingen die makkelijk om kunnen vallen. Richt een veilige schuilplek in voor de kat. Het beste is een plek waar de kat zich kan verstoppen, maar jij er wel goed bij kunt. Dus niet onder een kast of bed. Denk aan een reismandje of een doos op zijn kant. Kittens kunnen eventueel ook beginnen in een bench. Zet ook een kattenbak (zonder kap) neer en bakjes voor water en eten.

Zo pak je het aan

Stap 1: begin in een afgesloten ruimte

Laat de kat wennen in de afgesloten ruimte die je hebt ingericht. Zo kan je nieuwe huisgenoot rustig bekend worden met de geuren en geluiden in huis. Geef de kat minimaal 24 uur om bij te komen van de verhuizing, waarin je de kat vooral met rust laat. Wanneer de kat het eten en de kattenbak weet te vinden, zijn jullie klaar voor stap 2.

Stap 2: laat de kat wennen aan je aanwezigheid tot hij of zij durft te eten met jou erbij

Na de eerste dag wennen zet je niet meer zomaar eten neer, maar gebruik je het eten als oefenmoment. Zet het eten neer en blijf in de ruimte. Ga zover of zo dichtbij zitten tot de kat durft te eten met jou erbij. Soms moet je heel stil zijn, met je rug naar de kat zitten, op grotere afstand blijven, iets heel lekkers geven – wat maar helpt.

Oefen met iedere maaltijd. Kittens hebben kleine maagjes en geef je sowieso meerdere keren per dag (denk aan 4 a 5 keer per dag) een kleine portie. Maar ook voor een volwassen kat kan het in het begin helpen om meerdere, kleine porties te geven in plaats van minder vaak een grote portie.

Bouw voorspelbare routines in: geef het eten zoveel mogelijk op vaste tijden en steeds door dezelfde 1 of 2 mensen.

BELANGRIJK: een kitten moet minstens 3 keer per dag eten en een volwassen kat minstens 1 keer. Durft de kat echt niet te eten in je gezelschap, laat dan het eten achter en probeer het de volgende dag opnieuw. Dan heeft de kat gewoon meer tijd nodig om te wennen...

Stap 3: kom steeds dichterbij

Als de kat durft te eten waar je bij bent, heb je een beginnetje en kun je dit gaan uitbouwen. Ga steeds dichter bij zitten. Praat tegen de kat zodat de kat went aan je stem. Wat ook goed werkt: voorlezen! Dan hoef je niet steeds zelf gespreksonderwerpen te bedenken ;-)

Stap 4: oefen met aanraken

Mag je zo dicht bij de kat zitten dat je hem of haar kunt aanraken? Dan kun je gaan oefenen met aanraken. Terwijl je kat eet, beweeg je je hand elke keer dichter naar de kat. Bouw dit geleidelijk op. Zolang de kat gewoon blijft eten, is het goed. Schrikt de kat en stopt hij of zij met eten? Dan was dit te dichtbij en doe je weer een stapje terug.

Sommige katten vinden het aanraken aan hun koppie minder spannend dan het lichaam, sommige andersom. Dit is een kwestie van voorzichtig (!) uitproberen. Bij sommige katten kun je goed oefenen door ze uit je hand te laten eten.

Als tussenvorm kun je oefenen met aanraken met een (radiator)kwast of een rugkrabber in plaats van je hand.

Voor kittens geldt dat je ook goed kan oefenen door samen te spelen. Denk aan spelen met een hengeltje of een stokje onder een handdoek. Dit vinden ze vaak minder bedreigend dan aangeraakt worden. Zo gebruik je spel om contact te maken. Speeltjes die geluid maken zijn niet geschikt. Zorg ook dat je speeltjes met touwtjes en veren opruimt als je er zelf niet bij bent.

Dit is ook het moment dat je de kat kunt laten kennismaken met je andere kat. Lees hier hoe je katten het beste introduceert.

Stap 5: leg zoveel mogelijk contact met de kat

Als het aanraken goed gaat, bouw dit dan uit. Raak de kat zoveel mogelijk aan en probeer naast de kop ook het lichaam te aaien (of andersom). In deze fase krijg je de eerste beloning in de vorm van een spinnende kat. Yes! Ook kun je nu de ruimte groter maken (dus uit de kamer laten). Probeer de kat ook eens op te tillen. Tip: in deze fase vinden katten vaak stevig aaien fijner dan zachtjes kriebelen.

Stap 6: introduceer steeds meer nieuwe dingen en mensen

Heb je een goede band opgebouwd? Blijf oefenen met nieuwe dingen. Introduceer nieuwe geluiden, speeltjes en de rest van het huis. Ook kennismaken met nieuwe mensen is goed. Je zult zien dat nieuwe mensen dezelfde stappen moeten doorlopen als jij hebt gedaan, maar dan veel sneller. Soms zelfs binnen een paar uur. Pak het rustig aan: bijvoorbeeld 1 nieuw speeltje of 1 nieuw persoon per dag. Zorg dat de kat altijd terug kan naar zijn veilige ruimte wanneer het teveel wordt.

Dit stappenplan is bedoeld voor gezonde katten en kittens. Is je kat of kitten ziek, wacht dan met oefenen tot hij of zij weer beter is. Richt je eerst op het weer gezond worden van de kat. Laat de kat eten wanneer hij wil, en volg het advies van de dierenarts.

Video

 

Tot slot

We hopen dat je na het lezen van deze informatie een goed beeld hebt van wat het betekent om een schuwe kat of kitten te adopteren. Kijk eens bij de katten die op dit moment bij ons verblijven. Of kom tijdens openingstijden langs om kennis te maken met een van onze katten!

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via 030 – 251 45 42.

  • Algemene informatie
  • Adres
    Koningsweg 141
    3585LA Utrecht

    Postadres:
    Postbus 14140
    3508 SE Utrecht
    Openingstijden
    Werkdagen van 10:30 tot
    13:00 en van 14:00 tot 15:30
    Zaterdag van 10:30 tot 13:00
    Zondag gesloten

    tel: 030 2514542 (norm. tarief)
    of stuur ons een email